Poslední záznam

neděle 27. února 2011

Vycházka I. - Čapkovy Vinohrady

Jaro se pomalu blíží a my bychom Vám chtěli nabídnout první z vycházek po stopách Karla a Josefa Čapkových. Každá bude doplněna fotogalerií, mapou a nabídneme také možnost využít některé geolokační služby. První příspěvek k tomuto seriálu se bude týkat pražských Vinohrad a nejbližšího okolí. Navštívíme několik zajímavostí této městské části a cílem nám bude vila bratří Čapků ve stejnojmenné ulici. Trasa, tak jak jsme ji pro Vás prošli my, měří přibližně 3 km.

Vycházku začneme na náměstí Míru, kam se nejlépe dostaneme metrem A. Na tomto náměstí se nachází nejen kostel svaté Ludmily, ale hlavně Vinohradské divadlo a v neposlední řadě i pomník věnovaný Karlu a Josefu Čapkovým.

Divadlo na Vinohradech bylo postaveno v letech 1905–1907 staviteli Janem Majerem a Josefem Veselým podle návrhu architekta Aloise Čenského. Základní kámen byl položen na sv. Václava a o dva roky později byla zahájena první sezona hrou Jaroslava Vrchlického Godiva. Vinohradské divadlo je s Karlem Čapkem velmi úzce spjato. Nejen že se tu velmi často uváděly a dodnes uvádějí, Čapkovy hry, ale sám zde působil od roku 1921 jako dramaturg a také režisér několika her, které se dočkaly mnoha repríz. Kromě Moliéra, Zeyera a dalších, režíroval i svou Věc Makropulos, a to v letech 1922 a 1927.

Naproti divadlu v parku stojí již zmíněný pomník bratří Čapků. Byl odhalen v roce 1995 a jeho autorem je Pavel Opočenský. Památník velice přesvědčivě vystihuje smutný osud Karla i Josefa, díky své podobě nahrubo opracovaného kusu kamene.

Z náměstí Míru pokračujeme Francouzskou ulicí, přes Sázavskou, až do Moravské, a dále přes Bezručovy sady do ulice Dykovy. Tato místa nejsou s Čapky spjata přímo, ale nachází se zde mnoho zajímavostí. První z nich je kostel Československé církve Husitské podle návrhu architekta Pavla Janáka z roku 1933 s unikátní zvonicí, která je vysoká více než 30m (Dykova 1). Pro ty, kterým nevadí menší odbočka, je ještě níž schován velmi zajímavý ateliér Ladislava Šalouna (Slovenská 2, čp. 1566 a 2499). Secesní stavba se symbolistními prvky vznikla podle vlastního návrhu v letech 1908 - 1910. Objekt je nově (2007) zrekonstruován. Po obhlídce ateliéru se vrátíme do Hradešínské ulice, kde můžeme najít vlastní vilu architekta Jana Kotěry z let 1908 - 1909 ve slohu geometrické moderny (Hradešínská 6, čp. 1542). Hradešínskou ulicí pokračujeme až k jejímu konci a cestou míjíme např. vilu architekta F.A.Libry (Hradešínská 20, čp 1767). Ke konci Hradešínské ulice se dostáváme k Benešovské, ze které odbočíme do ulice Vlašimské, kterou protíná ulice Bratří Čapků.

Zde, na malém náměstíčku stojí cíl naší vycházky - společná vila Karla a Josefa Čapkových. Rodinný dvojdům byl postaven podle návrhu Ladislava Machoně mezi léty 1923 a 1924. Pravý byt po dostavbě obýval Karel s ovdovělým otcem, a v polovině levé bydlel Josef s manželkou a dcerou, jak dodnes hlásají jmenovky u zvonků. Za domem se nachází veliká zahrada, kde se scházeli, za pěkného počasí, pátečníci, včetně presidenta Masaryka. Slavné obyvatele připomíná pamnětní deska umístěná na domě.

Tímto naše vycházka končí. Dojdeme-li na konec ulice Bratří Čapků a vydáme se doleva, dostaneme se po pár krocích k Olšanským hřbitovům a na konečnou tramvaje č. 5.

Celou trasu je možné zobrazit si na mapě pod článkem, kde jsou umístěny i nejdůležitější body vycházky. Doufáme, že se Vám naše procházka líbila, a budeme se těšit na setkání u příští. Nezapomeňte se s námi podělit o své zážitky v komentářích, a také navštívit fotogalerii s obrázky nafocemými cestou.




Zobrazit místo Čapkovy Vinohrady na větší mapě


Pro uživatele geolokačních služeb jsme připravili také výlet, neboli trip, v Gowalle. Podrobnosti zde


text a fotografie: Jana Hrzinová
zdroje: wikipedia; Slavné pražské vily; web Divadla na Vinohradech a československé církve Husitské